MO Tesla

 

Trg koji, zapravo, uopće nije trg, a u isto je vrijeme najveći trg u Rijeci. Bio je bujni park i veselo igralište, pa slučajno i privremeno jezero. Sada je ravni, betonski krov garaže ispred osnovne škole. Kada na drugim riječkim trgovima zađe sunce, ovdje ga još ima. Kada su drugi riječki trgovi prazni, ovaj sigurno nije. Ovdje smo već koju godinu. Trudimo se naći dijeljenu budućnost Klobučarićevom trgu. Miješali smo razne aktivnosti i uključivali djecu, susjede i razne građanske inicijative – ali tek počinjemo! Puno je posla pred nama, a još više rješenja za pronaći. Zato smo osnovali Mjesni odbor Tesla – malim koracima do uređenog trga.

DSC_5883
Drveni-paviljoni-na-Klobučarićevom-2

Šašavi Klobučar

Projekt “Šašavi Klobučar” osmislili smo kako bi skrenuli pozornost na “šašavu” situaciju u kojoj se navedeni trg nalazi već više od 20 godina. Od 2016. godine, kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu već u kompleksu Rikard Benčić, prostor nije pronašao drugu namjenu. Na neostvarene snove i nerealizirane investicije podsjećaju tek popularni “stećci” koje djeca koriste za igru i poligon za bicikliranje. Klobučarićev trg je jedan od rijetkih javnih prostora u centru grada na kojem se okupljaju i kvartovska djeca, koja pored ove površine za igru na raspolaganju imaju još samo jedno omanje igralište. Stoga je cilj projekta oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga bar donekle učiniti ugodnijim za boravak, tijekom ljeta ga popularizirati kulturnim programima te završno na njemu organizirati javnu tribinu o njegovoj budućnosti.

Projekt je proveden u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci kao dio programskog pravca Slatko i slano • Sweet & Salt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.