MO Hartera


Naš prvi i najstariji mjesni odbor, Mjesni odbor Hartera, okupio se 2020. godine, a oživio kroz više od 80 javnih događanja, 25 lokalnih i međunarodnih partnera i 3000 posjetitelja – s ciljem povezivanja susjeda, inicijativa i organizacija oko budućnosti najpoznatijeg zapuštenog potencijala Rijeke. Od zatvaranja 2005. godine, Tvornica papira Rijeka i njene susjedske ulice marginalizirane su i zaboravljene od strane lokalnih vlasti, ali i građana – unatoč velikom trudu raznih dionika kroz godine. Marljivo smo razmišljali o svemu što je Hartera imala prije nas i trudili se učiti gdje je pošlo po zlu. Do danas, Mjesni odbor Hartera cilja pokrenuti, dijeliti i graditi ideje o participativnom razvoju i revitalizaciji ovog prostora – uvijek kombinirajući događanja koja su diskurzivna i lobirajuća, komunalna i urbana, zelena i održiva, kulturna, obrazovna i rekreacijska. Zato smo pokrenuli Mjesni odbor Hartera – malim koracima do živog kvarta.

Rad platforme Mjesnog odbora Hartera započeo je u ljeto 2020. godine programom Kvartera – prvom nizu javnih događanja. Kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kroz Kvarteru je pokrenut dijalog aktivne i participativne revitalizacije prostora Hartere te Vodovodne i Ružićeve ulice. Brojni lokalni partneri okupljeni u MO Hartera zajednički su producirali niz događanja, koja su kroz umjetničku direkciju proizvela manje prostorne intervencije i oživjela zapuštene javne prostore provođenjem kulturno-umjetničkih, diskurzivnih, zagovaračkih, sportsko-rekreativnih te edukativnih programa participacije. Naglasak pri konceptualizaciji događanja stavljen je na povezivanje ljudi i institucija s ovim važnim gradskim područjem, uz kontinuirano istraživanje potencijala za njegov participativni, kulturno-umjetnički, održivi i urbani razvoj.  Tijekom projekta nastalo je 13 urbanih intervencija kao prva urbana oprema u zoni, uređena je prva zelena površina u zoni, očišćen je i osiguran prostor Velike hale, pokrenuta revitalizacija Male hale te provedena struja Harterom, po prvi puta u više od 20 godina. Izvedeno je 30 street-art intervencija; Kvarterski rječnik kao dizajnerski projekt s 32 interpretacijske ploče postavljene u javni prostor; Naš list kao susjedsko glasilo projekta otisnuto u 1000 primjeraka; 8 glazbenih programa Radio Rože, Če bo bo če na na, Stephany Stefan i Lovre Mirtha; 6 filmskih projekcija u suradnji s Liburnia Film Festivalom; te 4 izložbe.

Program je proveden u suradnji sa Zentrum fur Kunst und Urbanism Berlin, a podržan od strane Goethe-Instituta Kroatien te Sveučilišta u Rijeci, kao trajnih suradnika.

MO Hartera povlačenje užeta
MO Hartera park

U Harteru na Kvarteru

Pri pripremi niza malih javnih događanja, koja su dobila naziv U Harteru na Kvarteru, kao ciljevi su se kristalizirali podizanje vidljivosti zone, predstavljanje zone kao zelene oaze idealne za rekreaciju u centru grada, doprinos rebrandingu zone, naglašavanje potencijala u održivom urbanom turizmu, promocija novih oblika kretanja (biciklizam, skejtanje) te jačanje partnera i partnerstava.

Mala javna događanja primjerena vremenu pandemije, U Harteru na Kvarteru, donijela su tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna niz raznovrsnih aktivnost (vođene ture, prezentacije, predavanja, radionice, akcije čišćenja, izrada urbanog namještaja i eko kutaka, glazbeni, sportski i filmski programi, izložbe, ulična oslikavanja te prve riječke Biciklističke kritične mase), u “epizodama” otvorenja, uličnog sporta, Ružićeve, Vodovodne i Rujna u Harteri. Početkom listopada projekt Kvartera imao je i javnu prezentaciju. U brojkama, od lipnja do listopada 2020. na području MO Hartera provedeno je 5 Ćakula (razgovora građana), 6 predavanja, 9 radionica, 8 vođenih šetnji, 8 glazbenih programa, 6 filmskih projekcija, 4 izložbe, 4 radne akcije, 13 intervencija u prostoru i 30 street art intervencija.

Tijekom projekta nastale su i tri drvene klupe, uređen je tzv. Džepni park na kraju Vodovodne ulice, postavljene su tri košnice na terasi Marganova, izrađena je nova skejtabilna rampa/klupa i tri gredice za samonavodnjavanje, očišćena je velika hala Marganova koja je stavljena pod ključ, postavljene su penjačke staze na zidovima hale Marganova kao i klinovi za hammocke, postavljena je specifična signalizacija po prostoru, nastali su brojni street art elementi, trajno roštiljalište, rampa na ulazu u Marganovo i možda najvažnije – do hale Marganovo provedena je struja.

MO Hartera plakat

Ćakula kao alat

Ćakula predstavlja parlamentarne sjednice fiktivnog Mjesnog odbora Hartera. Vremenski i prostorno privremenog karaktera, okuplja pojedince različitih društvenih i dobnih skupina oko konkretnog pitanja u specifičnom prostornom kontekstu koji je često i sam povezan s tematiziranim pitanjem. Sjednice se održavaju kao pratnja većim događanjima u prostoru same Hartere. Otvoreni Mjesni odbor vizualizira budućnost prostora iz različitih perspektiva koristeći različite metode – šetnja, sijelo, izvedbu ili različita razmišljanja. Na hrvatskom jeziku, ćakula je vrlo topla riječ. Znači opušteno razgovarati o svemu i ničemu, nasmijati se do suza i sastati se sa starim prijateljima. Ćakula je postala važan izvedbeni dio projekta Mjesnog odbora Hartera koji okuplja lokalnu zajednicu, postojeće prakse na tom području i aktivne inicijative iz Rijeke i šire u ozračju dijeljenja i promišljanja. Nadahnuta Latourovim „parlamentom stvari“, Ćakula nudi nekonformističku metodu, vrijeme i mjesto za preispitivanje pojmova organizacije, nadležnosti, zajednice i mjesta.

MO Hartera razgovor
MO Hartera razgovor
MO Hartera razgovor

Kvarterski rječnik

Kvarterski rječnik poseban je rječnik koji spaja dvije obale rijeke Rječine, dvije ulice, sedam mjesnih odbora i jednu tvornicu papira. Rječnik trenutačno sadrži trideset točaka kojima su pridruženi kratki opisi. Točke opisuju važne povijesne, prostorne, političke ili društvene aspekte gradskog područja te označuju lokacije na karti koje se smatraju potencijalnim izvorištima budućeg razvoja. Na taj način točke iz rječnika prerastaju uvriježene narative i lokacije te postaju mjesta stvaranja i okupljanja. Važna obilježja Kvarterskog rječnika svakako su mogućnost proširivanja i participativnost, što znači da je u svakom trenutku svima ponuđena mogućnost dodavanja sadržaja i zajedničkog stvaranja.

Obuhvaćajući trideset lokacija i otkrivajući njihove priče, točke Kvarterskog rječnika postaju alat za prepričavanje i djelovanje. Rječnik ima trostruku ulogu. U prvom redu, služi kao novi narativ koji obuhvaća određeni prostor kojemu daje okvir i definira ga kao cjelinu. Drugo, služi kao poziv u šetnju ili vožnju biciklom. Treće, točke se koriste kao markeri za intervenciju ili djelovanje u stvarnom vremenu. Na primjer, tijekom ljeta je točka koja se odnosi na razgovor o javnom prostoru pretvorena u jedini džepni park u četvrti, točka koja opisuje povezanost Rijeke i pčelarstva postala je dom trima košnicama, a točka u kojoj se obrađuju urbani sportovi pretvorena je u mini skate park.

MO Hartera znakovi
MO Hartera karta
MO Hartera znakovi
MO Hartera rječnik

Naš list

Izdali smo prvi broj svog glasila Naš list – susjedskog glasila Mjesnog odbora Hartera. Naziv je preuzet od glasila radnika Tvornice papira Rijeka, na koji podsjeća i dizajnom. Format je novinski, a sadržaj čine 32 strane posvećene recentnim događanjima koja su obilježila područje Vodovodne i Ružićeve ulice te zonu bivše riječke tvornice papira.

Naš list pored ostalog donosi tekstove Matthiasa Müllera-Wieferiga, ravnatelja Goethe-instituta Kroatien o njihovoj ulozi u projektu Kvartera, zatim tekst bivšeg “trećemajca” Miljenka Mrvčića o povijesti zone Hartere, prilog koordinatora programskog pravca Slatko&slano Rijeke 2020, Renata Stankovića, o važnosti sudioničkih projekata za Rijeku, osvrt Kaje Pogačar iz organizacije City Toolbox o važnosti urbanog bicikliranja, komentar Miodraga Kuča iz berlinskog Centra ZK/U na nove urbane aktivističke tendencije, osvrt povjesničara Marka Smoljana na osnovne značajke zone Hartere danas, tekst Ivane Keller iz Tranzicijske inicijative Rijeka o njihovoj ulozi na projektu, a Mladen Mladenović iz iste organizacije rezimirao je događanja oko Biciklističke kritične mase Rijeka. Tu je i tekst Aleksandre Deluka Tibljaš o iskustvu treninga Torpedo Runnersa u Harteri te osvrt Davora Jugovca iz Skateboard Kluba Kvarner o povijesti njihovog djelovanja u Harteri. Naš list donosi i komunalna i druga zapažanja iz zone, intervjue s Dragom Stojanovićem – harterskim bravarom “Balthazarom” – i Mirjanom Grozdanić iz kultnog Caffe bara “Skradin”. Tu je i karta zone s njenim značajkama i urbanističkim izazovima, pregled intervencija koje su nastale tijekom projekta, osvrt na “nošenje” projekta s koronom, prezentacija tzv. Ćakule i Kvarterskog rječnika, te nekoliko inspirativnih tekstova preuzetih iz originalnog “Našeg lista”. Dakako, tu su i nezaobilazna križaljka, horoskop i recepti.

Izdavanje Našeg lista podržao je Goethe-institut Kroatien, a osim u javnim prostorima poput muzeja, izložbenih prostora, knjižnica i info centara, a stanovnicima Vodovodne i Ružićeve ulice dostavljen je u poštanske sandučiće.

novine-vizual
novine-vizual
novine-vizual mapa
novine-vizual
novine-vizual

Kvarterska zimnica

Kvarterska zimnica kontinuirani je program Mjesnog odbora Hartera u 2021. godini, koji se održavao svake subote, od 23. 10. do 18. 12. te kombinirao preko trideset aktivnosti raznih formata — od šetnji, radionica i ćakula, preko glazbe, filmova i buvljaka, do održivih praksi te suvremene umjetnosti i kulture. 2020. godine osnovan je najnoviji mjesni odbor u Rijeci i šire, koji je oko Hartere, Ružićeve i Vodovodne okupio preko 1500 posjetitelja na nizu susreta svih vrsta. Rekreirali smo se, šetali, zajednički odlučivali, otkrivali povijest, pričali o budućnosti i putem uvijek skrbili za i uređivali javni prostor. U 2021., pozvali smo sugrađanke i sugrađane da nam pomognu spremiti Kvartersku zimnicu — marmelade od aktivnosti, čajeve od razgovora, sirupe od ideja i marinade od zajedništva. Od 23. listopada do kraja godine, svake subote punili smo zalihe naše zimnice raznolikim aktivnostima u javnom prostoru i interijerima Hartere, Ružićeve i Vodovodne. Aktivirali smo cijelu zonu, skladištiti energiju i spakirali ideje za 2022.
 
Program su proveli platforma za razvoj zajednice MO Hartera i udruga Urbani separe, pod pokroviteljstvom i u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien. U programu su sudjelovale brojne riječke udruge, inicijative i pojedinci/ke: Skateboard klub Primo, Tranzicijska inicijativa Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Roža, udruga Ri Rock, Kvart za 5, umjetnica Tanja Blašković, povjesničar umjetnosti Marko Smoljan, novinar Davor Mandić, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Torpedo Runners, udruga Spasimo Ričinu, Društvo arhitekata Rijeka, Volonteri u kulturi HKD-a na Sušaku, kreativni brand Modista i mnogi drugi.